Wat eten zij

Bénine Bijleveld

  • By
  • 22 januari 2018
We hebben allemaal wel van die periodes dat we even wat minder gemotiveerd zijn om gezond te eten. Dat de inspiratie ver te zoeken is en alleen het telefoonnummer van de plaatselijke chinees voor de hand ligt. Maar hebben de grootste ‘healthy food’ liefhebbers dit ook? Grijpen zij ook wel eens naar een ‘smerige’ hap? Of zijn zij echt altijd zo jaloersmakend bezig en kunnen wij niks anders doen dan kwijlen en hopen dat ze in te huren zijn? Deze week deelt wederom een dame haar eetdagboek met ons. Maar niet zomaar een dame, namelijk Bénine Bijleveld. Jullie weten wel, met dat heerlijke kookboek ‘Foodtalk’.

Bénine Bijleveld
“Koken, maar vooral ook lekker eten, is altijd al de rode draad in mijn leven geweest. Je kunt mij op het mooiste plekje van de aardbol zetten, maar zonder lekker eten (en daarbij hoort vanzelfsprekend ook goede wijn) kan ik niet ultiem genieten.Mijn fascinatie voor koken begon bij mij toen ik nog een meisje was. Vooral koekjes en taarten bakken hadden destijds mijn volledige aandacht. Naarmate ik ouder werd, wilde ik steeds meer nieuwe gerechten klaarmaken. Door vooral veel te proeven, werden gerechten beter en bedacht ik nieuwe smaakcombinaties by trial and error. Toen ik enkele jaren geleden geconfronteerd werd met een intolerantie voor gluten begon mijn interesse voor gezond eten te groeien. Dus ja, alle recepten zijn glutenvrij! Ik hoop dat jullie kunnen genieten van mijn diverse mix aan gerechten waar ikzelf puur geluk bij ervaar.

Maandag
Vandaag werk ik thuis en ontbijt ik wat later dan normaal, ik begin met een kop ‘Earl Grey’ en eet een bakje havermout met amandelmelk en bessen. Een uurtje later snack ik twee cinnamon rolls weg (oké, 3) met een cappuccino. In de middag lunch ik licht (heel gek na al die rolls) met 1 boterham en restjes als filet americain en een halve avocado. Tegen 5 uur maak ik een soepje van paddenstoelen en ‘s avonds eet ik soft shell taco’s met sla, avocado, mais en reepjes gegrilde kip.

Dinsdag
’s Ochtends eet ik wat ik eigenlijk standaard eet als ontbijt: Griekse yoghurt, blauwe bessen, honing en wat havervlokken. Een uurtje later snaai ik wederom twee cinnamon rolls, het is ook zonde om ze te laten liggen, toch? Nu zijn ze gelukkig op. In de middag maak ik een pittige chili sin carne, omdat ik het recept nog moet verbeteren en laten proeven door derden. Dat is ook gelijk mijn lunch + een halve avocado. Aan het einde van de middag vertrek ik naar mijn broertje om zijn verjaardag te vieren: chips, nootjes en een drie-gangen diner bestaande uit zalmtartaar, lamsrollade, Provençaalse aardappeltjes en salade. Als kers op de taart eten we een calorierijk familierecept als dessert onder de naam Poolse Muts. Waar de naam eigenlijk vandaan komt, weet niemand. Om de avond geheel in stijl af te sluiten, prop ik ook nog wat chocola in mijn mond.

Woensdag
Als ontbijt eet ik weer een kom met Griekse yoghurt, blauwe bessen, honing en havermout. Rond het middaguur wordt de chili sin carne geprobeerd en goedgekeurd als recept. Het is wederom mijn lunch samen met quinoa. Voor diner houd ik het simpel qua koken: gekruide kippenborsten, spruitjes uit de oven en frietjes met mayo. Op de bank eet ik ook nog een halve reep chocolade weg in de smaak melk-pecan-karamel-zeezout en het is té lekker. Ik heb een nieuwe favoriete reep.

Donderdag
‘De boy’ maakt smoothies als ontbijt (spinazie, eiwitpoeder, banaan, mango) en dat is dus gelijk het ontbijt: #superhealhty #fitgirl en dat soort onzin. Daarna fiets ik naar de Ten Katemarkt zodat ik wat verse groenten kan inkopen en drink ik een latte bij mijn favo koffiebar: De Koffiesalon. Lekker in het raam zitten en naar mensen kijken. Ik lunch met 2 boterhammen met avocado, gerookte zalm en een gekookt eitje. Einde middag begin ik aan een nieuw recept voor cheesecake geïnspireerd door Pinterest, het idee is dat de cheesecake met meerdere laagjes uit de ijskast komt. Tijdens het maken zijn er wellicht sporadisch wat hapjes in mijn mond terecht gekomen. ’s Avonds besluiten we sushi buiten de deur te eten bij ‘Nanbu’, een relatief nieuw tentje aan het Scheldeplein.

Vrijdag
Het is vrijdag en ik begin de dag wederom met een smoothie. De cheesecake van gisteren is inmiddels mooi opgestijfd in de ijskast en ik kan deze aansnijden voor de foto. Daarna eet ik minstens 2 stukken op en ik probeer ik vooral zoveel mogelijk stukjes taart weg te geven. Lunch is tomatensoep en een broodje pesto. Eind van de middag moet ik helpen met het proeven van wijn (vooruit dan maar) waardoor ik bij thuiskomst een halve zak Ringlings weg eet. ’s Avonds kook ik een vegan Thaise groene curry met basmati rijst.

Zaterdag
Ontbijten doe ik met 2 toastjes met abrikozenjam. Daarna snijd ik een punt taart af waar eigenlijk minstens twee personen van zouden kunnen eten, maar hé, technisch is het gewoon één stuk. De lunch sla ik over en ik maak alleen een boerenkool smoothie. Daarna knikker ik nog wat nootjes in mijn mond en in de avond maak ik zelf hamburgers van kalfsgehakt. De hamburgers zijn the real deal: een lekker hamburgerbroodje, uitgebakken pancetta, avocado, sla, tomaat, rode uienringen en fijngesneden augurkjes. Een beetje truffelmayonaise er bovenop en je hebt het lekkerste broodje van de wereld. Je eet het wel als een holbewoner op inclusief druipend vet op je kin en mayonaise op je neus. Na het eten ga ik naar mijn lievelingsrestaurant ‘The Lobby’ voor wijn, cocktails en een kaasplankje. Ben blij dat dit geen drinkdagboek is.

Zondag
Het is na elven als ik besluit om mijn bed te verlaten en mijn hongerige maag te vullen. Ik ga bij gebrek aan beter voor een grote kom Griekse yoghurt, havermout en honing. Met een kopje thee. Ik ben een lastig mens als het om thee gaat: ’s ochtends wil ik een kopje Lady Grey of Lapsang Souchoung. In de middag rooibos en ’s avonds drink ik kamille of iets ander geitenwollensokken-achtigs. Ik ben moeilijk met hoofdletters. Ergens in de namiddag neem ik nog een shake en een boterham met pesto en borrel ik met Manchego en truffelhoning. Dat laatste is een orgastische combinatie. Voor het avondeten doe ik een stukje skrei filet in de oven met olijfolie en citroen, daarnaast maak ik nog een grote ovenschotel met spruitjes, aardappels en rode ui. Beetje olijfolie en zout erover en je hebt een prachtschotel.

No Comments Found

Leave a Reply