Dad's letter

#6 – Van 40 uur werken naar fulltime vader

Ik heb altijd geroepen dat ik het heerlijk zou vinden om huisvader te zijn. Ik zag het helemaal voor me. Op mijn gemak met de kinderen zijn, leuke dingen doen en het huis een beetje hier en daar bijhouden. Nou, dat is het ideale plaatje, want ik kan je vertellen dat de werkelijkheid toch net even een tikkeltje anders is.

Sinds eind mei zit ik thuis ‘zonder werk’. Geen paniek verder hoor want ik ben zelf met wederzijds goed vinden van mijn werkgever uit elkaar gegaan én ik begin per 1 september bij een nieuwe werkgever. Maar ik ben dus nu wel voor 3 maanden ‘effe’ fulltime huisvader. Dat ‘effe’ kunnen we inmiddels wel weg laten. 

Ik heb altijd tegen mijn vrouw gezegd dat ik dat makkelijk zou kunnen. Geen moeten en haasten, maar alle tijd van de wereld hebben. Lekker de kinderen naar school brengen, de kinderen weer ophalen. In de tussentijd een beetje spelen, eten geven, lekker bezig zijn met onze jongste meid, een bakkie doen en dan doe ik ook nog wel even een wasje. Maar zo makkelijk gaat dat allemaal niet. Ik ben er achtergekomen dat je naast tijd ook handen en voeten te kort komt. Het is gewoon flink aanpoten. Ik ben aan het einde van de dag meer moe dan dat ik van mijn werk kwam. 

Voorheen durfde ik wel eens tegen mijn vrouw te zeggen ”Maar je was toch vrij vandaag?” Als ik zag dat de schone was nog steeds op bed lag of de vaatwasser nog uitgeruimd moest worden. Nu? Nu durf ik dat niet eens meer mijn strot uit te krijgen. Bij deze mijn excuses lief. Ik snap het helemaal. 

Het scheelt enorm dat ik weet dat ik straks weer aan de slag ga bij mijn nieuwe werkgever en dat voetbal half augustus weer start. Daardoor kan ik deze maanden met beide handen aangrijpen om volledig te genieten met de meisjes. Ondanks dat het af en toe echt wel pittig is, vind ik het vooral heel bijzonder dat ik deze tijd met ze kan en mag doorbrengen. Stiekem is mama af en toe een beetje jaloers want ze zijn nu toch echt wel papa’s kindjes. 

Alles gebeurt met een reden. En ik ben van mening dat dit op het juiste moment kwam. Ik heb de tijd om over bepaalde dingen na te denken en ik ben er dan ook zeker achter gekomen dat huisvader zijn niks voor mij is. En dat ik een persoon ben die erop uit moet zijn om te werken en te sporten anders word ik gewoonweg bokke chagrijnig en dat is voor beide partijen niet echt een feest kan ik je vertellen. Ook heb ik nog meer respect gekregen voor mijn vrouw. Hoe zij het af en toe allemaal voor elkaar krijgt mag Joost weten. Ik sluit af met een diepe buiging voor de mama’s. 

Groetjes,

The Dad. 

2 Comments

 • Annelies

  Ik denk dat ik mijn vriend eens een weekje huisvader ga laten zijn. Wij hebben twee kindjes onder de twee jaar en het is Soms wel pittig om het huishouden te doen. Denk dat hij het soms niet beseft hoeveel ik doe om het huis bij te houden
  ..

  Reply
  • Faye

   haha ja ik vind gewoon dat eens in het jaar voor bijvoorbeeld 4 weken een man het eventjes moet gaan ervaren! Piepen ze wel anders haha

   Reply

Leave a Reply