Daily faye

De nachten van Maez

  • By
  • 20 juni 2018

Naar aanleiding van mijn recente Instagram post over de nachtelijke ‘avontuurtjes’ van Maez, kreeg ik veel berichtjes over wat dan nu precies “niet zo’n beste nacht is”. Dus ik dacht laat ik het met jullie delen zodat wij moeders (en vaders) zich er in kunnen herkennen of wellicht zelfs kunnen helpen met een paar gouden tips?

Wat voor ons misschien niet zo’n beste nacht is, kan voor jullie natuurlijk een nacht zijn van “hadden wij die maar!”. Daarom is dit geen geklaag, gezeik of gezanik. Maar gewoon even een ei die ik kwijt moet.

Maez geeft vanaf haar geboorte heel erg goed aan wanneer zij moe is. Er valt dan ook niet te rekken want dat werkt alleen maar averechts. Het fijne is, is dat we haar overal in bed kunnen leggen. Zodra zij haar speen, doek en knuffeltje heeft gaat zij er in kroelen en valt ze uitzichzelf in slaap. Ik heb haar ook altijd wakker in bed gelegd zodat ze niet went aan het in slaap wiegen bijvoorbeeld. De ‘klachten’ liggen dus ook niet bij het inslapen of niet willen slapen.

Sinds haar geboorte gaat ze eigenlijk zo rond 19.00 uur naar bed. Naar bed als in, ritueeltje, naar boven brengen en haar eigen bedje in. Dit heeft zij vanaf het begin helemaal zelf geregeld en dat ritme zit er nog steeds in. De eerste paar maanden kreeg zij nog rond 23.00 uur een laatste fles en vervolgens kwam ze dan weer tussen 04.00 en 05.00. Meer dan prima! Wij dachten als dit zo aanhoudt hoor je ons niet klagen. Alleen naarmate de maanden verstreken werd de ochtend tijden niet veel later dan 05.00. Soms een week eens 05.30 maar de andere week kon zo weer 04.00 uur zijn en dan gaven we maar een extra fles in de nacht. Vaak ging ze dan nog wel eventjes slapen.

Veel mensen zeggen het is een fase, het is een sprong, of dat zij dit ook hadden met hun kindjes. Dat ze eerst wel door sliepen en toen een hele periode ook niet. Maar wij kunnen de doorgeslapen nachten in de afgelopen 9 maanden, op 1 hand tellen. Dat ik er elke nacht 1 of 2 keer uit moet vind ik zelf niet eens zo erg. Als ze na een speentje of beetje drinken dan weer een ruk maakt tot bijvoorbeeld half 7, dikke prima! Maar momenteel gaat het riedeltje als volgt:

23.00 – 00.00 rond deze tijd word ze beetje onrustig, draait ze veel, gaat af en toe op haar knieën zitten. Met speentje er in is het vaak weer ‘opgelost’.

02.00 – 03.00 huilen, woelen, draaien. Ik laat haar eventjes huilen maar na 5 minuten geef ik haar een speentje. Ene keer hier mee ‘opgelost’ andere keer geef ik een paar slokjes water en gaat ze weer slapen.

04.30 – 05.00 draaien, op de knietjes, omgekeerd in bed, piepen. Speentje er in, helpt ene keer wel, andere keer niet. Met water is ze even stil maar zodra we de speen willen geven en weg willen lopen begint ze zo te huilen dat we haar maar uit bedje halen voordat de andere meisjes wakker worden. Vervolgens is ze beneden gewoon vrolijk en na een half uurtje krijgt ze dan haar eerste fles. Vaak word ze rond half 7 natuurlijk hartstikke moe en gaat ze haar bed weer in en slaapt direct.

Als we spreken over een goede nacht komt ze alleen zo tussen 02.00 en 03.00 en dan word ze wakker tussen 05.00 en 06.00.

Overdag slaapt ze minimaal 2 en soms ook 3 keer. Zeker als ze een slechte nacht heeft gehad heeft ze die nodig. Het is geen optie om haar wakker te houden, want dat werkt helemaal averechts. En haar later naar bed doen lukt niet want ze is gewoon echt moe. De ene keer wijten we de slechte nachten aan een sprong, de andere keer aan krampen of bijvoorbeeld tandjes. Doordat we er een ‘stickertje’ aan plakken is het beter vol te houden. Maar zo nu en dan voel ik me lichtelijk moedeloos en vraag ik me toch af waarom ik serieus 2 kinderen op de wereld heb gezet die ‘s nachts slapen geen feestje vinden. Bij Dyem hebben de slapeloze nachten tot haar tweede levensjaar geduurd, dus ik heb nog ‘effe’.

Goed, het scheelt dat het inderdaad ooit een keer over gaat. En als slapeloze nachten het ‘enige’ is mogen we eigenlijk helemaal niet klagen. Maar er zitten van die dagen (en nachten) tussen dat je het allemaal even wat slechter trekt en je weer een beetje wankel maakt.

No Comments Found

Leave a Reply