Daily faye

De werkelijkheid

 • By
 • 25 april 2018
We ‘moeten’ tegenwoordig allemaal zó veel. Van onszelf, van de maatschappij. Er worden dingen van je verwacht en we leggen onszelf zoveel druk op. Maar waarom? Om anderen tevreden te houden? Zijn zij dan verantwoordelijk voor jouw geluk? Ik doe er ‘leuk’ aan mee, maar terwijl ik als full-time juggler probeer al die ballen hoog te houden, merk ik dat ik er een paar laat vallen. Het lukt mij niet.

Toen ik er achter kwam dat ik zwanger was, zei ik direct dat ik het deze keer helemaal anders ging doen. Bij Dyem kwam ik +25 kg aan en dat wilde ik nu zo goed mogelijk beperken tot max 15 kg. Snoepen was een no-go en sporten moest ik zeker gaan volhouden tot aan het einde. Als klap op de vuurpijl had ik mijzelf de druk op gelegd om 6 weken na de bevalling weer volle bak aan de slag te gaan. Dit alles had ik allemaal in week 5 van de zwangerschap besloten. Maar waarom? Werd ik daar gelukkiger van? Of ging het mij meer om wat anderen wel niet zouden vinden.

Deze voornemens en doelen die ik mijzelf had voorgenomen ben ik niet nagekomen, waardoor ik eigenlijk voortdurend teleurgesteld was in mijzelf en er steeds een nieuwe ‘deadline’ aan gaf. Je begrijpt, telkens als ik die ‘deadline’ niet haalde volgde er weer een teleurstelling. Maar teleurstelling om wat? Om iets wat in vele gevallen niet realistisch of haalbaar is. Je wordt doodgegooid met #postpartum of #postpregnancy ‘motivation’  op social media waarbij je een buik ziet wat eerder bestempeld kan worden met ‘demotivation’. Het lijkt wel een wedstrijd. Je voelt je haast abnormaal als jouw buik niet zo is. Why? Waarom lijkt het tegenwoordig alsof de prioriteit meer ligt op de kilo’s dan het natuurlijk ontzwangeren en de tijd er voor nemen? Moeten we niet gewoon rete trots zijn op de prestatie die we hebben geleverd. Trots zijn op ons lichaam die ons niet in de steek heeft gelaten? Trots zijn dat we een gezond kindje op de wereld hebben gezet en full focus hebben op de nieuwe situatie?

Zwanger, niet zwanger, jong of oud. Het gewicht staat bij vele vrouwen centraal in hun leven. Het is nooit goed. Als in mijn ogen iemand prachtig is en ik vraag aan haar of zij ook blij is met zichzelf weet ook zij iets op te noemen waar ze niet happy mee is. Maar de echte harde werkelijkheid sloeg mij in mijn gezicht toen ik laatst onder de douche stond met mijn dochter. In ons gezin zijn wij erg open naar elkaar en stellen wij geregeld vragen om er achter te komen wat er allemaal in hun hoofd om gaat. Toen ik vroeg aan haar of zij blij is met zichzelf antwoorde zij: “Jawel, alleen ik vind dat ik dikke benen heb”. Ik kon wel janken. Want waarom is een meisje van 6 bezig met haar lichaam en gewicht? Ik zei tegen haar dat ze mooi is zoals ze is en dat ze zich daar helemaal niet druk om moet maken. Waarop zij zei: “Maar mama, jij bent toch ook niet blij met jouw buik?”. Er werd een spiegel voor mij voor gehouden want IK ben hier verantwoordelijk voor. Waarom leer ik haar haar bord leeg te eten terwijl mama iets anders eet of weinig opschept. Hoe moet mijn dochter mij serieus nemen als ik zeg dat ze blij moet zijn met wie ze is en dat het niet belangrijk is of je dik, dun, lang, kort, donker of licht bent terwijl ikzelf thuis roep dat ik op dieet ben want ik vind mijzelf te dik? Ik vertelde haar dat ze helemaal gelijk had en dat ik mij daar helemaal niet druk om moet maken. “Mama is eigenlijk heel dankbaar voor haar buik, want mijn buik was het huisje van jou en je zusje en als ik daar aan denk word ik heel blij. Mijn buik heeft jullie beschermd en jullie zijn mijn grootste cadeautjes. En papa, jij of je zussen houden niet minder van mij vanwege mijn buik toch?”. Zij beantwoorde mijn verhaal met een knuffel en een kus op mijn buik. Ze zei dat ze vaker met me wilt douchen want ze vond het fijn. Deze momenten zal mijn dochter later herinneren, niet dat ik nog een aantal kilo’s te zwaar was na de bevalling.

Zij, mijn dochter van 6, heeft mij weer met beide benen op de grond gezet. Zij heeft mij laten inzien wat echt belangrijk is en waar de focus op hoort te liggen. Dit samen met de documentaire ‘Embrace’. Leer van jezelf te houden in welke shape dan ook. Zie jouw ‘imperfecties’ als de dingen die jou uniek maken. Op het moment dat je bepaalde dingen los laat en sommige ballen laat vallen, merk je dat er een bepaalde druk weg valt. Ik ben er lichamelijk en geestelijk nog niet aan toe om aan mijn lijf te werken op een manier die ik voor mijn zwangerschap wel aan kon. Het letten op mijn voeding en de druk om ergens een gaatje te vinden om te sporten zijn net die ballen te veel om hoog te houden. I can’t have it all. Alhoewel, ik heb 3 fantastische, gezonde, lieve en leuke dochters, een vent die ook best wel een pluim verdient, de meeste lieve en zorgzame (schoon)ouders, een stel geweldige vrienden, een fijn huis, een nieuwe baan en een eigen website! Ik weet niet, maar als ik het zo opsom heb ik het op zich best goed voor elkaar.

En begrijp me niet verkeerd, het is niet dat ik nu de Mac Donalds zal plat lopen, of niet van die bank af te krijgen ben. Maar ik zie even af van de zoveelste verplichting en het ge-moet wat ik mijzelf heb opgelegd. Op vrijdag zeg ik geen nee meer tegen mijn dochter als ze een lekker chippie met mij wilt eten. Als we met vrienden uiteten gaan eet ik gewoon lekker mee en bestel ik ook nog een toetje. En als ik geen zin heb om te sporten omdat ik met mijn vent wil Netflixen, dan doe ik dat. Mijn 12 weekse avontuur bij ‘Challenge Your Body’ heb ik op dit moment stop gezet. Niet vanwege het schema of de begeleiding, want Rosan is een topper en als ik voel dat ik er klaar voor ben sta ik weer voor haar stoep. Maar omdat ik de focus ergens anders op wil liggen. Ik ga lesjes volgens op de sportschool om even wat tijd voor mijzelf vrij te maken, niet om af te vallen. Ik wil weer plezier in het koken krijgen om gezond te eten, niet om af te vallen. Ik wil niet mijn lichaam veranderen omdat dat dat van ons wordt verwacht. Ik wil gelukkig zijn met mijn zelfbeeld. En ik denk dat dat alleen kan als je jezelf accepteert en waardeert. Mét die extra zwangerschapskilo’s of zonder.

Ik laat los. En ik omarm.

 

31 Comments

 • Judith Bijl

  Toen ik wist dat ik zwanger was van een dochter heb jk mezelf voorgenomen niet en public te zeuren over mijn eten, lichaam enz. Precies om de reden die je hierboven noemt! Zo zonde dat wij vrouwen inderdaad ook het grootste deel van ons leven ons gewicht als duiveltje op de schouder meedragen. Je bent een groot voorbeeld voor je meiden en je hebt twee topprestaties geleverd. Je bent prachtig!

  Reply
 • Celia

  Hoi Faye,

  Wat super knap dat je dit deelt.
  Je bent echt een inspirerend persoon.
  Ik bewonder je eerlijkheid.
  En wat een prachtige foto!

  Liefs

  Reply
  • Faye

   Ik waardeer je lieve woorden enorm! En ook dat je de moeite neemt om een reactie achter te laten. Heel veel liefs

   Reply
 • Kelly

  Trots op jou!💓

  Reply
  • Faye

   Heel erg bedankt ❤️

   Reply
 • Carina

  Wauw!!! Heel mooi geschreven! Ik kreeg helemaal kippenvel. Dit is waar het om draait in het leven. Niet om hoe je er uit hoort te zien volgens anderen💪🏻
  Echt recht uit je hart geschreven dat voel je..

  Reply
  • Faye

   Dank je wel voor je lieve bericht. Ik hoop dat ik mensen hiermee inspireer en ogen kan openen. Al is het maar 1 iemand 🙏🏻

   Reply
 • wen

  Mooi geschreven. Eerlijk en oprecht. Wat is dat toch dat toch dat de lat zo hoog moet liggen, dat we allemaal perfect moeten zijn.
  Ik ben een alleenstaande moeder en het is hard werken je kind een goed zelfbeeld mee te geven. Zeker als de andere ouder de lat op onbereikbaar legt. Mijn dochter is 10 en wat is ze prachtig. Goed zoals ze is. En ik ook, al moet ik dat nog iets meer gaan geloven.

  Reply
  • Faye

   Stom toch, dat we het onszelf onnodig zo zwaar maken. helemaal nergens voor nodig! we doen het goed. echt. en kijk jou, een alleenstaande mama die een prachtige dochter de wijde wereld inbrengt! je bent rijk. geniet!

   Reply
  • Faye

   Stom toch, dat we het onszelf onnodig zo zwaar maken. helemaal nergens voor nodig! we doen het goed. echt. en kijk jou, een alleenstaande mama die een prachtige dochter de wijde wereld inbrengt! je bent rijk. geniet!

   Reply
  • Faye

   Stom toch, dat we het onszelf onnodig zo zwaar maken. helemaal nergens voor nodig! we doen het goed. echt. en kijk jou, een alleenstaande mama die een prachtige dochter de wijde wereld inbrengt! je bent rijk. geniet!

   Reply
 • Marieke

  Goh wat lees ik dit met zoveel herkenning!
  Fantastisch omschreven en een hele waardevolle foto😍 Wat zijn we rijk met onze prachtige kinderen!

  Ik volg je graag!

  Reply
  • Faye

   wat fijn en mooi om te horen! en we zijn zeker rijk!!

   Reply
 • Jessica

  Ik heb je blog weer van voor tot achter gelezen en vind het knap hoe je het doet, daar kan ik nog een voorbeeld aan nemen.
  Ik moet ook eens leren om tevreden te zijn met het hier en nu en niet altijd maar beter, anders, mooier, slanker, strakker, whatever te willen. Thanks voor je verhaal! X

  Reply
  • Faye

   ik ben blij om dit te horen. dan is mijn doel toch wel bereikt! geniet van het leven en maak het jezelf niet te moeilijk. liefs

   Reply
 • Nienke

  Wauw wat een prachtige blog! Geeft mij als zwangeren vrouw ook weer een positieve en mentale steun! Inderdaad op sociale media zie de mama’s die gelijk weer goed uitzien en alleb ballen omhoog houden!
  Terwijl ik weet echt niet hoe dat allemaal ga doen. Soms voel ik nu al de druk om te weten hoe dit moet!!! Terwijl eigenlijk moeten we genieten van de dagen die komen!! Waarderen ook hoe ze komen

  Reply
  • Faye

   onwijs genieten! want een volgende dag is ons niet gegeven. dus geniet van elk moment! liefs

   Reply
 • Jessica

  Wat mooi geschreven. Ook ik was te veel ballen omhoog aan het houden. Waaronder afvallen. En nu heb ik dat los gelaten en probeer ik gezond te eten omwille van mijn gezondheid en energie. En daar hoort ook een ijsje eten bij. Mooiste cadeau komt inderdaad uit onze buiken ♡ het gaat nog steeds niet vanzelf maar een blog lezen als die van jou helpt me weer deze dag door. Succes! Liefs

  Reply
  • Faye

   en zo is het! ik ben blij om te horen dat je het jezelf niet te moeilijk en zwaar maakt. geniet van het leven! liefs

   Reply
 • Paulien

  Heel mooi geschreven Faye!! Heb er tranen van in m’n ogen…Zo herkenbaar allemaal. We moeten al zoveel van onszelf en waarom altijd die druk? Ik heb een mooie dochter gekregen en het was/is het allemaal waard.

  Reply
  • Faye

   en zo is het! we zijn rete sterk en we moeten onszelf niet laten gek maken. beloofd? xxx

   Reply
 • Marcella

  Wat heb je dit mooi geschreven. Herkenbaar is het ook. Ik ga ook omarmen. En loslaten.

  Reply
  • Faye

   heeel goed om te horen! liefs

   Reply
 • Michelle

  Wat ben je toch mooi! Van binnen én buiten!

  Reply
  • Faye

   super lief! dank je wel xxx

   Reply
 • Nynke van Hernen

  Zo mooi geschreven en heel herkenbaar. Mijn dochter van 3.5 noemde haar buik laatst dik. Ik kon wel janken! Ook al is het besef er wellicht nog niet helemaal, het feit dat ze dat zo benoemde deed mij met de neus op de feiten drukken.

  Reply
  • Faye

   Oh daar gaat je moeder hart toch van huilen! Ze moeten daar gewoon niet mee bezig zijn, maar ja wat wil je met die telefoons en computers tegenwoordig. Aan ons de taak om ze zelfverzekerd te grote wereld in te sturen. Maar dat kunnen wij! Liefs

   Reply
 • Eline Zwitser

  Lieve Faye
  Wat herkenbaar en wat super mooi geschreven. Bij Senn kwam ik ook 25 kg aan en dat is er nooit meer helemaal afgegaan. Na het verlies van Skye ook slechter voor mezelf gezorgd. Nu 4 weken na de bevalling wil ik het eigenlijk allemaal te snel. Maar dit moet niet zoveel haast hebben precies zoals je zegt! Je bent zo inspirerend ik moet een voorbeeld aan je nemen! De tijd nemen dus.
  Liefs

  Reply
  • Faye

   lieverd, gun jezelf de tijd en ga aub genieten van je mooie lieve kindjes. Dat is zoveel belangrijker. De rest volgt vanzelf. Dikke knuffel voor jou! x

   Reply
 • Sharon

  Wat een mooie blog. Ik ben zelf net bevallen van nr 3, maar jouw blog laat mij ook weer even inzien wat belangrijk is!

  Reply
  • Faye

   Wat mooi om te horen! Daar doe ik het voor. Geniet van je verlof en je gezin. Liefs x

   Reply

Leave a Reply