Kids

Ritme en schema Maez – 12 maanden

  • By
  • 19 september 2018

Nondeju, wat vliegt zo’n jaar voorbij. Hoewel ik soms echt wel momenten heb gehad waar ik dacht “kunnen we even doorspoelen”, vind ik het nu wel bizar rap gegaan. Ik vind het zelfs een beetje ongeloofwaardig moet ik je zeggen. Ik kijk foto’s terug en denk, hoe dan? Waar was ik? Goed, ik denk dat mijn punt duidelijk is, ik trek de tijd heel slecht.

Even terugblikkend naar de laatste update met 8 maanden (lees hier) zijn er toch best wel wat dingen veranderd. Zo was ik bijvoorbeeld 4 maanden geleden nog erg in to ‘oei ik groei’, nu kijk ik er niet eens meer naar. A long the way heb je niet zo door wat de verandering zijn, maar als je terugblikt en er even bij stil staat, gaat het, jawel, rete rap allemaal.

Doorslapen
Ik had mij ingesteld op 2 jaar lang slapeloze nachten. Dit hadden wij namelijk ook bij Dyem. Neemt niet weg dat ik stiekem hoopte dat deze tante het anders zou doen, maar helaas. We startte net zo fijn als 7 jaar geleden. Top overdag, waardeloos ‘s Nachts. Totdat we naar Beekse bergen gingen, 2 maanden geleden. Ik schrok om half 8 ‘s ochtends wakker en liep direct naar haar kamer. Ze sliep nog, en had doorgeslapen! Ik dacht nog, toevalstreffer. 2e nacht? Doorgeslapen. 3e nacht? Doorgeslapen.

Toen we thuis kwamen hadden we goede hoop, maar helaas, ze werd wederom een aantal keer in de nacht wakker. Hoe dan? In de ochtend zei ik tegen ter dat ik ons huis te koop ging zetten en richting de Beekse Bergen zou vertrekken. Alles voor die nachtrust! Zonder dolle, ik vond het vreemd en dacht, wat is er nou anders? Ritme was min of meer hetzelfde, dus dat kon het niet zijn.. campingbedje! Ja, ze sliep daar in een campingbedje. We zijn diezelfde dag nog naar Prénatal gereden en hebben direct een campingbedje aangeschaft. Nu twee maanden later slaapt ze 9 van de 10 nachten door (ik klop me nu hier een ongeluk dat snap je, want ik ben als de dood dat ik de boel jynx!). Dan tel ik natuurlijk even onze vakantie niet mee, want die was hel. En we weten allemaal dat als ze ziek zijn of tandjes krijgen, ze ook niet denderend slapen.

Dus ja, ledikant er uit, campingbed er in. Uiteraard wel met haar goede matras. En waarom dan wel daarin goed slapen en in een ledikant niet? Die vraag kon ze niet beantwoorden, maar ikzelf denk dat ze nu haar hoofd niet meer stoot tegen de spijlen (drukke slaper) maar de boel gewoon lekker meegeeft. Bedbeschermers hielpen trouwens niet voor diegene die dat nu willen opperen. Dus ja, tikkeltje minder mooi, maar wel fijne nachten!

Mijn tip dus als je dezelfde ‘problemen’ ervaart met jouw kindje. In het kader, baat het niet dan schaadt het niet, shop je het campingbedje van Prénatal – hier

Schema
06.30 – 07.00 : Wordt ze vaak wakker en gaan we rustig naar beneden en langzaam wakker worden
07.30 : Papfles, 180cc water + 6 schepjes opvolgmelk (4) + 2 eetlepels ‘Bambix zonnige ontbijtpap 8 granen 12+’
09.15 : Fruithap deluxe. Deze krijgt ze niet als ze op de crèche zit Haha. Daar krijgt ze echt ‘alleen’ fruit. Thuis mixen wij het altijd met wat magere yoghurt en soms nog een speltkoekje van ‘De kleine keuken’ er doorheen. Fruit wisselt enorm. Van aardbeien, wilde perzik tot druiven en banaan.
09.30 – 10.00 : Rond deze tijd wordt ze moe en gaat ze naar bed. Ze slaapt gemiddeld zo’n 1,5 uur.
11.30 – 12.00 : 2 broodjes met smeersels van ‘De kleine keuken’, beetje smeerkaas of Jam.
14.30 : Tussendoortje. Dit verschilt, maar komt vaak neer op speltkoekjes van ‘De kleine keuken’ of een kaneel-appel-havermout bakje van ‘Ella’s kitchen’. Nu is Maez heel makkelijk en lust vrijwel alles (laten we het zo houden). Dus als we onderweg zijn eet ze vaak genoeg wat van ons mee.
14.45 – 15.15 : Rond deze tijd wordt ze moe en gaat ze naar bed. Ze slaapt gemiddeld zo’n 1,5 uur.
17.00 : Avondeten. Omdat ze op de crèche rond deze tijd haar eten krijgt voer ik dat thuis eigenlijk ook door. Ik heb dan alle tijd voor haar en daarna begin ik met koken voor ons. De ene keer kook ik vers, en bij tijdgebrek krijgt ze een potje van eetspruit of een biologisch potje van de supermarkt. Maez krijgt nog geen vlees of vis en dat vind ik ook niet nodig. Zelf eten wij nog steeds wel eens vlees of vis maar in vele mindere maten dan voorheen.
18.00 : Tussendoortje. Als wij gaan eten zit ze gezellig bij ons aan tafel en krijgt ze bijvoorbeeld wat komkommer of tomaat. Soms wel eens wat gedroogd fruit.
19.00 : Fles! 180cc + 6 schepjes opvolgmelk (4). Wij hebben altijd nutrilon gehad maar zijn sinds deze week over op het eigen merk van Albert Heijn. Omdat ze nu eigenlijk volledige voeding krijgt zijn de flessen ‘bijzaak’ en lijkt het mij prima om eens een huismerk te proberen.
19.15 : Bedtijd

Middagdutjes
Ze doet er nog 2 en daar is ze ook echt nog wel aan toe. Ze begint dan ineens te piepen en als we kijken naar de klok is het bijna altijd zo rond dezelfde tijd. Als we onderweg zijn wilt ze het nog wel eens langer uithouden, maar zelfs op haar verjaardag wilde ze stipt om 3 uur slapen. Al heel vroeg gaf ze al goed aan wanneer ze iets wilde, en heeft ze overdag een heel goed ritme ontwikkeld. Haar ochtendslaapje doet ze meestal in haar eigen bedje met de gordijnen dicht, haar speen, (Hydrofiel)doek en ducky.  Haar middagslaap is de ene keer in haar bed andere keer op locatie of wagen.

Inbakeren en speen
In de vorige update kwam dit aan bod, dus laat ik hier kort op in gaan. Inbakeren deden we bij 8 maanden nog minimaal. Vooral als we op visite waren en ze ging een dutje doen, maar einde maand 8 was dit geen optie meer en werd het gevaarlijk. Waar we eerst dachten dat ze nooit zonder doek zou kunnen slapen, slaapt ze nu hartstikke tevreden (maar wel druk). Wat betreft speen, daar moest ze eerst niks van hebben, toen alleen als ze moe was, nu is ze toch best wel fan.

Rituelen
Maez doet het erg goed op rust, ritme en regelmaat. Me-ga k*tterig maar so be it. Nu is het niet zo dat ze niks kan hebben, want in principe slaapt ze overal wel en met inslapen heeft ze eigenlijk zelden tot nooit problemen gehad. Maar van ritueeltjes, en een globaal ritme wordt ze rustiger. Haar slaapjes zijn bijna altijd rond dezelfde tijd, evenals haar bedtijd. Om de dag doen we haar voor het slapen (avond) in bad, kleden we haar aan met een muziek aan in haar kamertje met een zacht lampje aan en de gordijnen dicht. De fles geven we nu niet meer in onze slaapkamer maar in haar eigen kamer op een stoel. Terwijl ze haar fles drinkt, zing ik voor haar. Fles op, slaapzak aan, wakker in bedje leggen (dit hebben wij altijd gedaan), en “lekker slapen, mama houd van hou” in haar oor fluisteren met aai over de bol.

Ontwikkelingen en groei
Dat ze zo snel groeien die baby’s hoef ik niet te zeggen, want dat weten alle ouders inmiddels wel. En elk kindje doet de dingen op zijn of haar tempo, helemaal dikke prima! Ik moet je zeggen dat ik serieus een hele hoop ben vergeten van Dyem hoe vlot (of juist niet) ze dingen deed. Wat mij opvalt bij Maez is dat ze ontzettend geduldig is als het gaat om spelen. Ze kan heerlijk in haar eentje spelen met blokjes en bouwen. Vind ik knap! Ik krijg tegenwoordig overal een brok van in mijn keel, helemaal toen Maez een week voor haar verjaardag begon met stapjes zetten. Tegen de 11 maanden ging ze wel al zelfstandig staan (uit zitstand) zonder zich ergens aan op te trekken, maar nu ze stapt ben ik echt een vaatdoek. Gisteren waren het er zelfs meer dan 3, en trots dat ze is. Verder wijst ze er op los als ze iets wilt hebben, doet ze alles na van het liedje “Klappies in de handjes”, werwelkomt ze ons altijd met heel veel vreugde, vindt ze zichzelf vooral erg grappig, eet ze als een bouwvakker en heeft ze maarliefst 8 tanden. We herhalen en benoemen vaak woorden en handelingen en hopen dat dit meedraagt aan haar ontwikkeling en groei. Ook proberen we haar uit te dagen door dingen te doen, leggen we bepaalde dingen op ooghoogte en laten we geregeld haar kennismaken met ‘nieuwe’ dingen.

Ze groeit goed, ze doet het goed, en we genieten ontiegelijk van haar. Elke dag is met haar een feestje, zelfs als we er uit moeten ‘s nachts, want ook dat gebeurt nog wel eens. Maar we weten ook dat het uiteindelijk allemaal wel weer goed komt! Verder gaat ze vooral haar zussen achterna, en houden we onze hart vast.

1 Comment

Leave a Reply