Kids

Ritme en schema Maez – 16 maanden

  • By
  • 16 januari 2019

Ja! Daar is hij weer, een update van onze Maez. Ik vind het persoonlijk onzin om er elke maand 1 te doen, want dan val ik gewoonweg in herhaling. Maar na een aantal maanden zie je toch echt wel verschil, en dan vind ik het leuk om te delen! 

Ik ben stiekem zelf eerst nog even de update van 12 maanden door gaan lezen en het blijft bijzonder dat dingen toch best veranderen zonder dat je het echt doorhebt. Evenals hun uiterlijk. Als ik naar foto’s kijk van een maand geleden denk ik jeetje wat is haar haar gegroeid, maar dat viel me anders niet op. Omdat je er middenin zit. Goed dat weet je dan ook weer. Over tot de orde van de dag:

Doorslapen
Onlangs heb ik een artikel geschreven over hoe de nachten gaan bij ons, en daar steek ik niet onder stoelen of banken dat ze niet al te best zijn. Máár ik moet eerlijk bekennen dat we momenteel niet mogen klagen. Er zitten soms nog wel eens nachten tussen, maar de nachten dat ze doorslaapt overheersen. Naast dat de sleepyhead grand haar enorm goed heeft gedaan, zijn we ook begonnen met valdisper. Ze krijgt elke avond bij haar yoghurt 10ml, en het zorgt er voor dat ze rustiger in slaap komt. Het is homeopatisch en kan dus geen kwaad. Ik kreeg deze tip van een lieve volger, en ben haar meer dan dankbaar! Wat ook meespeelt, is dat haar gebit nu volledig door is. Ik herhaal, haar hele gebit! Koekoek. Maar ik kan het nu dus niet meer op tandenpijn gooien als het niet lekker gaat..

De overgang van 2 naar 1 slaapje
Dit is de grootste verandering en echt wel een dingetje. Ondanks dat Maez haar nachten nou niet bepaald een feestje waren, waren haar slaapjes overdag dat wel. Ze heeft altijd erg goed geslapen overdag, wat ook wel logisch is als je alleen maar gebroken nachten heb, maar toch. Vaak konden we de klok er op gelijk zetten wanneer ze moe werd. Maar momenteel zijn we al een aantal weken aan het kwakkelen. De ochtendslaap, geen probleem! Maar die middag? Ze bleef maar piepen, en piepen ging over op huilen. En dat terwijl ze wel moe was. Je begrijpt dat dit resulteerde in oververmoeid en hysterisch zijn en rond een uurtje of 5 er helemaal af liggen. Met man en macht wisten we dan wel de boel weten te rekken tot half 6 om vervolgens met geknepen billen te zitten omdat we dachten dat ze wel weer wakker zou worden in de nacht. Wrong! Klokje rond. Maar goed, half 6 naar bed is natuurlijk ook geen doen, er moet uiteindelijk een fatsoenlijk ritme komen.

We zijn momenteel bezig om haar slaapje in de ochtend te rekken. Ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Het vergt best wat energie omdat je haar op een gegeven moment echt ‘die hard’ moet vermaken anders begeeft het batterijtje zich compleet rond 10 uur. En als we dáár aan toegeven dan is ze 12 uur, hooguit 12.30 weer up and running maar trekt het natuurlijk nooit tot 19.00 uur (wat ik persoonlijk een schappelijke tijd vind), of later maar dat zijn voor nu nog even goals.

Afgelopen weken is het een aantal keren gelukt om haar naar bed te doen tussen 12.00 en 12.30, en slaapt dan zo’n 1,5 a 2 uur. Maar er zitten ook dagen bij waar ze gewoon heel moe is in de ochtend en ik haar om half 9 een uurtje in bed leg en daarna rond 13.00 uur weer. Dan slaapt ze soms wel 2 a 2,5 uur. Het blijft nog rommelig, maar we nemen het maar zoals het komt. Uiteindelijk valt het wel op z’n plek denk ik dan maar.

Schema
07.00: Wordt ze wakker en gaan we rustig met haar naar beneden. In de ochtend mag ze altijd een filmpje kijken.
07.15: Papfles, 180cc water + 6 schepjes opvolgmelk (4) + 2 eetlepels ‘Bambix zonnige ontbijtpap 8 granen 12+’.
07.30 – 08.00: Een sneetje brood met smeerkaas, appelstroop van de kleine keuken of zuivelspread.
08.30 – 09.30: Als ze heel moe is doet ze hier een slaapje en maak ik haar na een uurtje wakker.
09.30: Bakje fruit. Verschilt vaak, maar ze is dol op blauwe bessen en druiven. We wisselen het ook wel eens af met een bakje yoghurt en wat ontbijt granen van ‘love my veggies’.
12.00: Warm eten. Van rijst met bietjes en appeltjes tot aan bloemkoolrijst  met broccoli en ei. Klik hier voor inspiratie. De reden dat ze ‘s middags warm eet, is omdat ze dan gewoon beter eet. ‘S avonds gunt ze zichzelf de tijd niet, gebeurd er te veel om haar heen en loopt het uit op een gevecht. En in mijn ogen moet eten een feestje zijn. Daarnaast is het heel goed om ‘s middags warm te eten aangezien je lichaam dan meer tijd heeft om het te verteren. Maez krijgt nog steeds geen vlees en heeft een enkele keer een beetje vis gehad. We vinden het niet nodig en daarnaast zijn wij als gezin ook steeds minder vlees gaan eten.
12.30: Slaapje. Doel is dat dit haar enige slaapje wordt, maar zoals eerder vermeld, lukt dit nog niet altijd. Slaapje is gemiddeld 1,5 a 2 uur. 3 uurtjes zou ideaal zijn, maar goed, we hebben het wederom niet voor het zeggen.
14.30: Tussendoortje. Varieert van een meergranenreep, crackertje, fruit tot aan een rijstwafel.
17.00: Een sneetje (soms 2) brood met smeerkaas of zuivelspread.
17.30 – 18.00: Bakje yoghurt met 10 ml valdisper (dit krijgt ze een uur voor het slapen gaan).
18.30: We trekken minimaal een halfuur uit voor haar ‘naar bed gaan’ ritueel. En gaan uitgebreid met haar douchen en verhaaltje voorlezen.
19.00: Weltrusten flesje van 150 ml water en 5 schepjes opvolgmelk (4).

*De tijden willen nog wel verschillen met een half uurtje. Ligt er maar net aan hoe laat mevrouw de dag begint!

**Gedurende de dag drinkt ze veel water en af en toe een beetje sap aangelengd met water. Ze dronk eigenlijk nog steeds uit een fles, omdat ze een tuitbeker gewoon weggooide. Nu heb ik onlangs een beker gekocht met een rietje er in, en dat gaat super goed! Alleen ‘s nachts voor een beetje water geven we het flesje, want dan is zo’n beker onhandig.

Rituelen
Het ene kind gaat er helemaal lekker op, de ander waait met alle winden mee. Je hebt het niet voor het zeggen. Maar wat we wel weten is dat sinds we naar ons gevoel luisteren, wat gelijk staat aan het aanvoelen van Maez, het veel beter gaat. We investeren meer in het rust creëeren en de prikkels te minimaliseren. Zo trekken we minimaal een half uur uit om haar naar bedje te brengen. 1 van ons gaat met haar onder de douche zitten om vervolgens haar schoon in pyjama te hijsen. Ze wijst zelf al naar haar boekje, en gaat op de grond zitten om het boekje samen te lezen. Na het boekje krijgt ze een klein flesje, zing ik een liedje voor haar, zeggen we weltrusten tegen de diertjes in haar kamer en gaat ze slapen.

Ik weet het, het klinkt écht kutterig, en ogen rollen had ik normaal ook gedaan, maar als jij 15 maanden zo ongeveer chronisch slaap te kort heb gehad, dan moet het wel bij je doordringen dat hoe het ging niet het juiste was. En daarbij komt, dikke vette schijt aan wat een ander vind. Je kindje, je gezin en jijzelf staat met stip op nummer 1. Punt. Goed, rust zorgt er voor dat ze veel beter de nacht in gaat en dat is wel anders geweest.

Nachtangsten
Maez heeft last van nachtangsten, wat iets anders is dan nachtmerries. Nachtangsten uit zich in ‘aanvallen’ waarbij ze hysterisch kunnen huilen, om zich heen slaan en trappen, je zelfs aankijken maar absoluut niet wakker zijn. Sterker nog, ze weten de volgende dag niet eens dat er zoiets is voorgevallen. Fijn voor hun, iets minder voor papa en mama. Want hoe graag zou je je kindje willen troosten en oppakken als zoiets gebeurd? Jammer genoeg maakt dit het alleen maar erger. Het beste is om je kindje te laten huilen, terwijl jij er rustig naast gaat zitten met een klein lichtje aan en rustig tegen ze praat of zingt. Ik had er zelf niet eerder van gehoord, maar nu we het weten geeft het onszelf ook ietwat meer rust en weten we hoe we er mee om moeten gaan.

Naast dat het ‘naar bed gaan’ gaan ritueel een positieve werking heeft, hebben we ook veel baat bij de sleepyhead (grand variant), die een geborgen gevoel geeft én gebruiken we valdisper. Een homeopatisch middel die er voor zorgt dat ze rustiger de nacht in gaat. Van het weekend hadden we het 1 dag niet gegeven en ik mocht er weer 4 keer uit. Bewijst dat het dus echt wel helpt!

Ontwikkeling en groei 
Hoewel ze met haar 12 maanden wel al wat stapjes zette, duurde het toch nog wel even voordat ze echt helemaal liep. Maar met 14 maanden was ze niet te stoppen. Sindsdien loopt ze alleen maar en is kruipen er niet meer bij. Helpen mogen we ook niet want ze kan het allemaal wel. Ze is een wijs en pittig meisje die precies weet wat ze wilt. Er zit zeg maar wel een kop op. Gelukkig zijn we niet anders gewend.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik alle dingen wel een beetje ben vergeten van bijvoorbeeld Dyem qua ontwikkeling. Dus of Maez snel is, gemiddeld of traag, geen idee. En wat mij betreft maakt dat ook helemaal niet uit. Elk kindje doet het op zijn of haar eigen tempo. Wat ik wel opmerk aan Maez is dat haar fijne motoriek erg goed is ontwikkeld en laat ze zich niet van de wijs brengen. Zo stopt ze het ronde blokje in het ronde gaatje van de blokkendoos, en als wij het doosje expres omdraaien waar andere gaten inzitten, draait zij hem zelf weer terug om het vervolgens weer in het ronde gaatje te stoppen. En we hoeven maar 1x iets voor te doen of ze doet het al na. Vind ik knap. Maar goed, ik ben bevoorrecht en vind alles knap natuurlijk.

Qua spraak is het nog niet heel bijzonder allemaal, maar daarentegen begrijpt ze alles. Maar echt alles. Als we vragen gooi maar weg, loopt ze naar de prullenbak. Als we zeggen pak je jas, loopt ze naar de kast en pakt ze haar jas. Bij het wandelen en we zien een hond of vogel en ik zeg waar ze zijn, wijst ze er naar. Als we naar bed gaan pakt ze zelf haar slaapspulletjes. En ook als we zeggen staan, liggen, zitten, rollen, doet ze het allemaal. Je zou bijna denken dat het een hondje is.

Qua woordjes begint het nu wel te komen. Zo zegt ze duidelijk: happen, dag, baby, nee, papa, mama, bal, Coco (haar favoriete film) én haar eigen naam als ze iets wilt hebben. En in haar eigen taaltje, vogel, Dyem en Tyra. En dan heb ik het nog niet over haar gezichtsuitdrukkingen af en toe, je ligt in een deuk!

Ik vind deze leeftijd fantastisch. Ze begrijpt steeds meer, en dat maakt het allemaal toch een stuk leuker. Zoals de grote meiden zeggen, ze is nu echt een mini mensje. En wat genieten we van dit mini mensje!

No Comments Found

Leave a Reply