Kids

Ritme en schema Maez – 8 maanden

 • By
 • 16 mei 2018

Stiekem vind ik dit echt zo’n ‘moeke moeke’ onderwerp. Maar ik weet van mijzelf dat ik ook altijd erg nieuwsgierig ben naar hoe andere kindjes het doen met dezelfde leeftijd als Maez. En ik krijg dagelijks de vraag wat Maez nou zoal eet op een dag, hoeveel zij nog slaapt en ga zo nog maar even door. Dus ik dacht “what the hell” we knallen er gewoon éffe een echt ‘moeke’ artikeltje er tegen aan!

Haar eet en slaap ‘schema’ is nu eigenlijk al 2 maanden bijna hetzelfde, alleen het eten is wat meer geworden (got it from her momma) en het slapen af en toe wat minder. Wij mogen best wel in onze handjes knijpen met het feit dat vanaf moment 1 Maez heel erg goed aangeeft wat ze wilt. Ze piept alleen als ze wilt slapen, eten of een vieze luier heeft. En als ze niet helemaal in haar hummetje is tijdens bijvoorbeeld een sprongetje. Wéér zo’n ‘moeke’ term, sorry! En voordat ik moeder werd rolde ik ook zwaar met mijn ogen en begonnen mijn handen te jeuken als iemand dit in zijn mond nam, máár, ik geloof er nu heilig in. Je merkt het zó wanneer ze er midden in zitten of er eindelijk uit zijn. Wat ze ineens kunnen of waarmee ze strugglen tijdens zo’n sprong. Dus ja, ik heb de app ‘Oei, ik groei’ op mijn tel. Helemaal handig, want als ik merk dat zij zichzelf niet is en ik check de app, is het 9 van de 10 keer omdat ze in een sprongetje zit. Ik ben dan van mijzelf echt een stuk relaxter omdat ik weet wat er met haar aan de hand is (soort van). Anyhow, you get the point.

Doorslapen
Laat ik meteen beginnen met dat ze niet per definitie doorslaapt. Meer niet dan wel. Maar ik heb mij hier (inmiddels) compleet bij neergelegd. De eerste paar maanden dacht ik nog wel eens, “wat doe ik verkeerd, wat moeten we doen, moeten we dan toch dit of dat?” Maar hier werd ik dus helemaal knetter van. Ik werd er niet leuker op en Maez ging er ook niet van doorslapen. Dus ik heb de raad van mijn vriendin Elza opgevolgd en heb de boel losgelaten. Ik kan je vertellen, een last van mijn schouders (én een paar zakken onder mijn ogen, but who cares). Als ze ‘s nachts wakker wordt, is dat vaak tussen 03.00 – 05.00. Ik loop dan automatisch naar de badkamer waar ik haar drinkflesje vul met een laagje warm water, en vervolgens geef ik haar dan wat slokjes. Ik baker haar vanaf dat moment in (oooooo loedermoeder), speentje, doekkie, kusje, en dan slaapt ze door tot ongeveer 06.00 uur. Ik kom later nog even terug op dat inbakeren!

Schema
06.30 – 07.00 : Fles 180 cc water met 6 schepjes Nutrilon Omneo 2
08.30 – 08.45 : Fruithap (bv. halve banaan met 5 aardbeien en 1 peren speltkoekje van de kleine keuken)
Ik voeg er sinds 1 maand een koekje bij zodat het meer een papje wordt.
08.45 – 09.00 : Slapen (Vaak is dit 1,5 uur tot 2,5 uur)
11.30 : 2 bruine broodjes (binnenkant) met spread van de kleine keuken, smeerkaas of vegetarische smeerworst
12.30 : Slapen (dit slaapje ligt echt aan haar dag. Soms heeft ze even een powernap nodig van 45 minuten soms slaat ze deze over)
13.30 : Tussendoortje (Cracotte, rijstwafeltje, snacks van de kleine keuken, of wat fruit)
14.30 : Fles 180 cc water met 6 schepjes Nutrilon Omneo 2
14.45 – 15.00 : Slapen (De duur van dit slaapje ligt er aan of ze die van 12.30 heeft gedaan. Gemiddeld 1 a 1,5 uur)
16.30 – 17.00 : Avondeten (verschillende soorten groenten met rijst, pasta of zoete aardappel. Ze krijgt geen vlees of vis)
18.30 – 19.00 : Pyjamapapje en daarna de nacht in
*Tussendoor krijgt ze veel water, het is echt een zuiplap!

Middagdutjes
Ze sliep lange tijd standaard 3x op de dag maar sinds een maand wisselt dit nog wel eens. Ze geeft het zelf heel goed aan, dus wanneer ik zie dat ze moe is doe ik haar in bed. Is ze nog lekker vrolijk en aan het spelen dan blijft ze gewoon wakker. Het enige wat ik echt belangrijk vind, is dat ze haar ochtend slaap goed doet en in haar eigen bedje en de rest van de dag kijken we het een beetje aan. Ik merk, hoe ouder ze wordt, hoe makkelijker ik ook word. Dus haar middagslaapje(s) wijken de laatste tijd wel wat af. En ze gaan uiteindelijk natuurlijk ook minder slapen (boehoe!)

Inbakeren
Vanaf week 2 kwamen wij er achter dat Maez alleen maar sliep als zij werd ingebakerd. Ze was (en is) erg druk met haar handjes en hield zich daarmee continu wakker (Put your hands up en Hey Ho taferelen). Maar goed, hoe meer we de 5 maanden naderde hoe meer ik dacht “Hoe krijgen we haar in vredesnaam van die doeken af?”. Uiteindelijk is dit helemaal goed gekomen tussen ongeveer maand 6 en 7. Ze slaapt voor het grootste gedeelte tevreden met haar handjes naast haar hoofd.  Alleen als ze ‘s nachts wakker wordt wikkelen we (nou eigenlijk alleen ik, want Ter ligt for ever in coma) haar dus wel in een doek, én als we onderweg zijn. Onderweg als in, bij vrienden op bezoek. Ja, wij zijn er van op de hoogte dat als kindjes kunnen draaien, inbakeren niet meer mag vanwege de veiligheid. Maar zodra Maez is ingewikkeld legt zij haar hoofdje opzij en is zij in dromenland. Alsof ze weet, oké ik ga nu lekker slapen. Of ze denkt, ik heb straf en ik moet weer in die dwangbuis, kan ook. Anyway, anyhow, het werkt (nog). Ze slaapt trouwens ook in de wagen als we buiten de deur zijn, maar vaak max een uurtje. In de auto slaapt ze overigens nooit, volgens mij het enige kind… Koekoek!

Speen
De eerste paar maanden moest ze er totaal niks van weten. Ik heb denk ik wel elke speen aangeschaft die er bestaat. Toen ik tijdens het schoonmaken de spenen tegen kwam die wij aan onze grote meiden hadden gegeven om het nieuws te vertellen dat we zwanger waren, dacht ik, die kan ik ook nog wel even proberen. En jawel hoor, mevrouw pakt alleen deze spenen, van de Hema! Nu moet ik zeggen dat ze puur en alleen haar speentje krijgt in bed, deze even in haar mond heeft om in te dutten (soms ook niet), en that’s it. Echt alleen als ze heel moe is. Wellicht veranderd dit nog, maar voor nu dikke prima!

Rituelen
Net als bij onze grote meiden zorgen we er voor dat ze voor het slapen gaan geen drukke dingen meer doen of zien. Dus de TV staat bij ons tegen het slapen gaan altijd uit. Als wij aan het eten zijn zit Maez 9 van de 10 keer (tenzij ze heel erg moe is) bij ons aan de eettafel met een speeltje of een cracotte (never not eating). Na het eten gaat of Ter of ik met Maez naar boven en maakt de ander onderwijl de fles. Om de dag doen we Maez in bad en doen dit altijd ‘s avonds voor dat ze naar bed gaat. In het weekend wil dit ook wel eens in de ochtend zijn. Schone luier om, romper en slaapzak aan en dan kruipen we in het grote bed. Wij geven Maez de laatste fles voor ze de nacht in gaat, altijd bij ons in bed. Lekker kroelen en een rust momentje samen. Jammer genoeg lurkt ze dat kreng momenteel binnen nog geen 5 minuten leeg en valt ze zelden meer lekker tegen mijn borst in slaap. Vervolgens leggen we haar in haar bedje, met haar drie attributen (doek, knuffel en speentje), zeg ik in haar oor “Lekker slapen, mama houd van jou” en is het slapen geblazen (als het goed is).

Nou dat was het ‘ritme riedeltje’ van Maez zo tussen de 6 en 8 maanden. Ik ben benieuwd of dit heel erg afwijkt van andere schema’s van kindjes met dezelfde leeftijd! Laat het mij weten.

 

Dit snoetje vreet je toch op?! Met haar favorieten : Doek, knuffel, tuttel én Pyjama
Pyjama is van Prenatal en vind je hier

5 Comments

 • Marijke Beunk

  Zo grappig om te lezen! Gijs is 1 dag eerder 8 maanden geworden… Heeft iets ander ritme maar verder niet veel afwijkingen, is ook een alles etertje 😉

  Gijs zijn schema:
  0800 fles 210
  0930 fruithapje
  10.00-1130 slapen
  1200 boterham
  1330 fles 210
  1400- 1600 slapen
  1600 koekje/ yoghurtje
  1730 warm eten (wel met vlees of vis 3x per week)
  1900 fles 210 en dan naar bed

  Reply
  • Faye

   leuk om te lezen! zie inderdaad wel gelijkenissen!

   Reply
 • Nadine

  Of ze denkt, ik heb straf en ik moet weer in die dwangbuis, kan ook.
  Oké ik heb hier heel hard om gelachen 😉 heerlijk je schrijft !!

  Reply
  • Faye

   Wat lief, dank je wel! xxx

   Reply
 • Ritme en schema Maez – 12 maanden – Faye Bóné

  […] terugblikkend naar de laatste update met 8 maanden (lees hier) zijn er toch best wel wat dingen veranderd. Zo was ik bijvoorbeeld 4 maanden geleden nog best in […]

  Reply

Leave a Reply