Dad's letter

#10 – Kerstavond is voor ons speciaal

  • By
  • 15 december 2018

Zolang ik mij kan herinneren is kerstavond voor onze familie echt een happening. Deze traditie hebben mijn opa en oma er bij ons in gestampt. Één dag in het jaar echt met zijn allen bij elkaar en geen excuses.

Voor de aanhang van onze familie is dit soms even wennen, maar als je bij ons in de familie komt, krijg je deze avond erbij. En voor een buitenstaander zal het misschien klinken als een moetje, een verplichting, maar ik zie het als dat het hoort bij mijn opvoeding en iets wat hen trots maakt. Ik hoop uiteindelijk over een aantal jaren het stokje over te nemen van mijn vader die nu het stokje heeft overgenomen van zijn vader (mijn opa).

Mijn opa haalde altijd de mooiste boom waar bijna geen piek op kon omdat hij echt tot aan het plafond kwam. De boom kwam ook pas een dag voor kerstavond binnen, zodat hij op het mooist was, versierd met kaarsjes, ballen, slingers en chocolade ballen/kransjes. Ik weet nog goed dat we daarna altijd een snoepje uit de boom mochten halen om lekker op te eten!

De dag van kerstavond was ik altijd bloedje zenuwachtig, de hele familie bij elkaar, lekker eten en afsluiten met het spel hints. Je mag het eigenlijk niet zeggen maar als kind ben je alleen maar benieuwd naar de cadeaus.

In de loop der jaren werd de familie aardig uitgebreid en moesten we helaas deze mooie traditie voortzetten zonder de grondleggers hiervan. We hebben het iets aangepast, laten we zeggen een kleine update gegeven. 

In November begint het al met lootjes trekken van broers, zussen, ooms, tantes, neefjes en nichtjes en schrijf je een klein wensenlijstje op tot een bedrag van rond de €15,-. De opa’s en oma’s van nu kopen 1 cadeau voor hun kleinkinderen en de ouders ook 1 cadeau voor hun eigen kinderen. Dus aan cadeaus onder de boom geen gebrek, het blijft altijd een mooi gezicht. Maar het allermooiste is, is dat nog steeds de hele familie bij elkaar komt en de teller inmiddels staat op 35 man. 

Het leukste wat ik nu vind, buiten het feit dat de hele familie bij elkaar is, zijn de spelletjes. Een kleine tip voor iedereen die ook van spelletjes spelen houdt:  “minute to win it”. Ieder jaar organiseert een ander gezin onze “heilige” avond. Eerst maakte elk gezin een gedeelte van het avondmaal wat altijd weer een verrassing was, maar omdat we inmiddels met zoveel zijn, stonden we meer in de keuken dan dat we met elkaar waren. Nu bestellen we eten waardoor we meer tijd hebben voor andere dingen.

Ik kijk er zoals elk jaar weer ontzettend naar uit. Dit jaar heeft deze avond nog meer lading dan dat hij normaal gesproken heeft. Mijn moeder die onlangs 5 heftige weken heeft afgesloten als een baas. En ze heeft nog een hele lange weg te gaan, maar we hebben zoveel reden om gezegend en trots te zijn. Dat we nu met z’n allen samen kunnen zijn is het aller belangrijkste. En dat onze kinderen daar het zelfde over denken, maakt mij nog trotser. Onze meiden zijn nét zo zenuwachtig en enthousiast om kerstavond te vieren als dat ik vroeger was.

Ik weet zeker dat mijn opa en oma vol trots naar ons kijken vanaf boven.

Szeretlek nagypapának és nagymamának

Groetjes,
The Dad

No Comments Found

Leave a Reply