Daily faye

Wat geven wij uit met de feestdagen?

  • By
  • 13 december 2018

Als je het mij vraagt is december de gezelligste en warmste maand van het jaar. Nee, niet qua temperatuur helaas maar wel qua gevoel van binnen. Ik weet niet helemaal precies waar dat aan ligt, maar we zijn allemaal liever, leuker en attenter tegen elkaar en wat dat aangaat mag het van mij dus elke maand december zijn. Of mijn portemonnee daar hetzelfde over denkt? 

Ik ben op zich best een huismus en manlief ook, maar tijdens de donkere december maanden nog even een tandje meer. We pakken er elke avond iets lekkers bij (hallo kilo’s),  steken de kaarsjes aan en kruipen onder een dekentje. Me-ga burgerlijk, maar zo lekker! Gelukkig zijn we hierin niet alleen want onze meiden zijn al net zo. Iedere avond zeggen ze weer hoeveel zin ze hebben in kerst. Het samenzijn, het lekkere eten en toch stiekem ook wel de kadootjes. Logisch het blijven kids! Maar hoe doen wij dat met cadeautjes? Gaan we ‘all out’ of juist ‘less is more’?

Ik merk dat we ieder jaar verstandiger om gaan met alle feestdagen heisa. We hebben net sinterklaas achter de rug, waar trouwens onze 2 grote meiden niet meer in geloven, maar toen ze dat nog wel deden zaten er echt geen belachelijk dure cadeautjes in hun schoenen of zak. Als ik tegenwoordig hoor wat sommige kinderen krijgen, krijg ik haast een hartverlamming. Duur, duurder, duurst. Hoezo?! Wij zeggen altijd tegen de meisjes dat het niet gaat om de cadeaus maar om het samenzijn. En natuurlijk zit er bij ons ook iets leuks bij, maar laat dat niet het uitgangspunt zijn.

Sinterklaas

Met sinterklaas hebben Tyra en Dyem 2x hun schoen mogen zetten en dat was meer omdat Omi iets had gekocht. Als het aan ons had gelegen was pakjesavond genoeg geweest. 1x was het een lekkernij, andere keer een setje om eigen armbandjes mee te maken. Maez snapt het hele gebeuren nog niet, dus toen Omi op bezoek kwam heeft ze het cadeautje gewoon zelf gegeven. Een houten schildpad waar je blokken in kan doen, super leuk! Pakjesavond vieren we wel omdat we dit samen doen met mijn schoonouders, schoonzus en de kids. Omdat ons nichtje nog geloofd én omdat de andere meiden het toch nog wel spannend blijven vinden. We hebben afgesproken om per koppel (opa & oma, schoonzus & zwanger en Terry & ik) voor ieder kind een cadeautje te halen van ongeveer €15,-. Opa en Oma geven een iets groter cadeau. Zo krijgt dus elk kind 3 cadeautjes en dezelfde waarde. Voor de grote meiden zaten er dingen bij als een portomonee en een toilettas, voor de middelste playmobile en jawel, slijm! En de allerkleinste leuke puzzels en blokken. Méér dan prima en ze waren ontzettend blij!

Totale kosten aan cadeaus: €90,-

Kerst

Met kerst hebben we een aantal tradities. Zo halen we altijd met z’n allen de kerstboom en mogen de meisjes ieder jaar weer een nieuwe bal uitzoeken. Ook vieren we kerstavond met mijn schoonfamilie (+\- 35 man), waar we met z’n allen eten, spelletjes spelen en cadeautjes doen. De cadeautjes zijn er naar aanleiding van de getrokken lootjes (€15,-) . Dit geldt alleen voor de volwassenen. De kids krijgen een cadeautje onder de boom van opa en oma (€50,-) én van de ouders (€25,-). We kiezen hier vaak voor kleding, schoenen en spellen. Dingen waar ze iets aan hebben. De laatste traditie is dat we er altijd voor zorgen dat we 1 kerstdag helemaal niks hebben gepland. Gewoon lekker als gezin thuis, eten, spelletjes spelen, film kijken én wat kleinigheidjes uitpakken. Ter en ik stemmen af hoeveel cadeautjes er max. onder de boom gaan en hoeveel het max. mag gaan kosten. Dit jaar kopen we 3 kleinigheidjes per kind en voor elkaar halen we vaak ook nog een kleinigheidje. Wat, kan ik nu natuurlijk niet gaan vertellen, want ze lezen tegenwoordig mee! Maar ik kan je wel vertellen dat wij niet doen aan iPads en Nintendo’s onder de boom.

Totale kosten aan cadeaus: +/- € 300,-

Het is natuurlijk een hoop geld, maar als je kijkt naar dat hierbij de lootjes zitten én het feit dat ons gezin 3 kinderkoppen tellen, vind ik het nog wel meevallen. Uiteindelijk moet iedereen zelf weten wat hij/zij uitgeeft, maar bottom line weten we natuurlijk allemaal dat we het niet nodig hebben. Want heel eerlijk, wij hebben de kids gevraagd wat ze zouden willen hebben, en ik kan je vertellen dat ze het niet eens wisten. Maar iets krijgen blijft natuurlijk leuk, of je nou jong of oud bent. Ik vind vooral heel leuk om te eten, maar dat is jammer genoeg niet alleen in december.

Ik ben heel benieuwd of jullie deze kosten schrikbarend vinden en wat jullie uitgeven tijdens de feestdagen. Laat het mij weten!

No Comments Found

Leave a Reply